Asiz Global event 2022 - sudionici iz Hrvatske

Od 22. – 24. rujna 2022. g. u Asizu će se održati globalni susret 'The Economy of Francesco. Više od 1000 mladih ekonomista, poduzetnika i changemakera u ovom trodnevnom susretu imat će prilike slušati neke od nominiranih svjetskih stručnjaka, sudjelovati u radionicama te u prigdno osmišljenim programima imati prilike sudjelovati u diskusijama na razne teme, zatim iznijeti svoje ideje i projekte ili se pridružiti grupama koje će iznijeti projekte koje su do sada kreirale i ostvarile… Zadnji dan susreta mladima će se u programu priključiti papa Franjo koji je i začetnik ovog pokreta.


Franjina ekonomija (The Economy of Francesco) izvorno je bila ideja pape Franje da okupi mlade ekonomiste u Asizu na šestodnevni susret u ožujku 2020.g. . Upravo je on u mladima vidio nadu za zaokret postojećeg ekonomskog sustava u smjeru pravednije, manje isključive i moralnije ekonomije. Papa je uvjeren kako mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću i voljom utječu na sadašnju i daju ''dušu'' budućoj ekonomiji. Pandemija jest onemogućila ostvarenje ovog susreta ali je i potakla organizatore i mlade da se ova ideja preoblikuje i postane globalnim pokretom. Preko on-line susreta razvijao se rad dvanaest 'sela', tematskih ekonomskih područja i kroz njih razni projekti, webinari, radionice i druge edukacije. Od tada organizirana su dva globalna on-line susreta koje su mladi pratili iz svojih država gdje su organizirali HUB-ove, središta u kojima su pripremali i popratne programe.


Mladi iz Hrvatske su se ovom pozivu odazvali na samom početku. Bili su aktivni u radu kao i u organizaciji i vodstvu Hrvatskog HUB-a sa središtem u Križevcima. Ove godine globalnom susretu u Asizu prisustvovati će šest mladih iz Hrvatske - ekonomisti, teolozi, poduzetnici, doktorandi, studenti, a prije svega osobe koje žele u stvarnost hrvatske ekonomije unijeti vrijednosti koje su temelj ovog pokreta, a to su zajedništvo, briga za siromašne i za sve stvoreno, sve ono što nam je darovano na upravljanje. Predstavnici Hrvatske ukratko su nam se predstavili kroz ovaj video https://youtu.be/I3EROFuQQmQ


Službena web stranica pokreta je francescoeconomy.org gdje se mogu pronaći infomacije o praćenju ovogodišnjeg susreta putem medija.