Franjina ekonomija Hrvatska na međunarodnom znanstvenom simpoziju


Krajem travnja (točnije od četvrtka 21. do subote 23.) se u Splitu, u organizaciji Docat Centra Split i Papinskog sveučilišta sv. Tome Akvinskog – Angelicum iz Rima, održao međunarodni znanstveni simpozij „Ekonomska perspektiva općeg dobra.“ Simpozij je usmjeren kritičkom propitivanju postojećih ekonomskih modela, a sve u svjetlu socijalnog nauka Crkve i iz perspektive brige za opće dobro. Ujedno, simpozij želi jasno artikulirati i predstaviti alternativne ekonomske modele, društveno poduzetništvo i one modele o kojima govori i papa Franjo u svojim socijalnim enciklikama. Ti ekonomski modeli u središte ne stavljaju profit nego konkretnu ljudsku osobu (bilo da se radi o poduzetniku, potrošaču, klijentu, partneru ili onim osobama – siromašnima – koje su isključene iz ekonomskih i gospodarskih procesa) te promatraju ekonomiju iz perspektive brige za druge i brige za naš zajednički dom – opće dobro.


Na simpoziju su se, uz Franjinu ekonomiju, predstavili i drugi pokreti i zajednice koje nastoje implementirati alternativne ekonomske modele. Zadruga za etično financiranje je predstavila novu metodologiju za mjerenje utjecaja poslovanja na okoliš i društvo, tkz. nefinancijska izvješća koju su razradili u sklopu projekta eEconomija kojega provode u suradnji s Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG) i uz podršku Europskog socijalnog fonda. Inače, ova metodologija potječe iz Austrije iz pokreta/zajednice Ekonomije za opće dobro (Economy for the common good – ECG) kojega je osnovao Christian Felber koji je na simpoziju sudjelovao s predavanjem „Ekonomija za opće dobro – model održivog društva prilagođen budućnosti.“ Christian je naglasio kako je u ovim kriznim trenutcima vidljivo da je kapitalizam kao prevladavajući ekonomski sustav istrošen te da postoje značajne alternative koje se polako ali sigurno probijaju u mainstream ekonomiju. Od stranih sudionika posebno ističemo Marcina Kawka, člana Franjine ekonomije u Poljskoj, studenta poslijediplomskog studija društvenih znanosti na Angelicumu, a koji je doprinio razmatranjem o logici dara i besplatnosti predstavivši više projekata koje u Poljskoj na razini Caritasa provodi u različitim gradovima i kontekstima. Profesor na Angelicumu, Cristiano Colombi je govorio o različitim vrstama ekonomskih djelatnika istaknuvši potrebu nove ekonomske paradigme. Sestra dominikanka Laura Baritiz iz Budimpešte je govorila o modelu trodimenzionalne ekonomije, a njen kolega Szilas Roland Ferenc o transformaciji rada i ekonomskim izazovima u 21. stoljeću. Ovaj međunarodni pregled i pogled na ekonomiju i alternativne ekonomske modele, zaokružila je Miia Rossy-Gray iz Europske komisije koja je predstavila Akcijski plan za društveno poduzetništvo Europske komisije.


Na simpoziju su sudjelovali i domaći znanstvenici, stručnjaci i aktivisti. Teodor Petričević je govorio o zaokretima i trendovima društvene ekonomije u Hrvatskoj, Goran Jeras iz Zadruge je predstavio ukratko povijest nastojanja da se u Hrvatskoj uspostavi Etička banka te se osvrnuo na perspektivu općeg dobra iz konteksta bankarskih politika i sustava. Profesorica Ivana Marić i Jelena Kovač su predstavili svoj kolegiji Menadžment neprofitnih organizacija i iskustva studenata koji su u tom kolegiju obvezni volontirati u nekoj od neprofitnih organizacija kako bi zadobili bolji uvid i iskustvo o radu takvih organizacija civilnog društva. Maja Jurišić je govorila o društvenom poduzetništvu kao jednom alatu za transformaciju poslovanja i adresiranja društvenih problema/poteškoća kako bi se ostvarile željene pozitivne društvene promjene. Profesor Domagoj Sajter iz Osijeka se osvrnuo na pandemiju i stvarnostima alternativnih ekonomskih modela koji su tijekom pandemije došli u fokus javnosti. Katoličke korjene financijskih kooperativa ili zadruga na području Europe su predstavili prof. Jakša Krišto i Ingrid Omerzo, a Nikola Bolšec je predstavio distributitzam kao sveobuhvatni društveni pokret krajnje lokalno usmjeren i fokusiran na poboljšanje kvalitete života održive lokalne zajednice. Peter Fabijan je predstavio Ekonomiju zajedništva i Pokret Folokolara, a Zoran Rajn je predstavio Crowdfunding kao inovativni model financiranja projekata. Bruno Petrušić je iznio neke kritičke zamjerke poimanju općeg dobra u socijalnim enciklikama pape Franje.


Franjinu ekonomiju u Hrvatskoj su predstavile s. Antonia Čobanov, Ingrid Omerzo i Katarina Bakuša. Ukratko su prikazali kratku ali važnu povijest globalnog pokreta Franjine ekonomije, predstavile metodologiju rada i planove za budućnost. Prvi korak je već napravljen te zajednica i pokret u Hrvatskoj postoji već dvije godine, a očekuje se i povećanje zajednice nakon ovogodišnjeg događaja u Asizu na kojega iz Hrvatske ide sedmero mladih. Na kraju bismo se zahvalili Docat Centru Split i Angelicumu na organiziranju i održavanju ovog važnog simpozija – simpozija čije ćemo relevantnosti i važnosti s vremenom postajati sve svjesniji.


Više o simpoziju možete saznati na stranici https://docatsplit.com/aktivnosti/  i na YT kanalu https://www.youtube.com/channel/UCVkCpeM0GyJPaINDsM66lNw/videos

EoF tim Hrvatska