Održana Međunarodna ljetna škola Franjine ekonomije u Splitu

U organizaciji hrvatskog središta za Franjinu ekonomiju „HUB Croatia“, u razdoblju od 26. kolovoza do 3. rujna 2023. g. u Splitu, održana je prva međunarodna ljetna škola Franjine ekonomije temu „O ekološkoj i društvenoj krizi – nova ekonomija“.

Franjina ekonomija međunarodni je događaj i pokret koji na poziv i inicijativu Pape Franje okuplja mlade ljude: ekonomiste, poduzetnike i pokretače pozitivnih društvenih promjena, a sve u svrhu davanja doprinosa razvoju nove ekonomije kojoj je u središtu čovjek. Papa je uvjeren kako mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću i voljom utječu na sadašnju i daju „dušu“ budućoj ekonomiji. Papa drži da je potrebno re-animirati ekonomiju i društvene odnose kako bismo osigurali, ne samo budućnost novim generacijama, nego i dostojan život svakog čovjeka ovdje i sada. Želimo, skupa s papom Franjom, ekonomiju uključivosti, društvene odgovornosti i održivosti koja ne ugrožava naš zajednički dom, planet Zemlju.

U enciklici Laudato Si, Papa je naglasio kako je danas više nego ikad sve duboko povezano i da se zaštita okoliša ne može odvojiti od osiguranja pravde za siromašne i pronalaženja odgovora na strukturne probleme globalne ekonomije. Prema tome treba ispraviti modele rasta koji su  nesposobni garantirati brigu za okoliš, otvorenost životu, brigu o obitelji, društvenu jednakost, dostojanstvo radnika i prava budućih generacija. Nažalost, malo je tko čuo apel da se prizna ozbiljnost problema i, još više, da se postavi novi ekonomski model, plod kulture zajedništva koja se temelji na bratstvu i jednakosti.

No, to se ne odnosi na Hrvatski HUB Franjine ekonomije koji je ovo ljeto, od 26.8. do 3.9. 2023. organizirao prvu međunarodnu ljetnu školu Franjine ekonomije izvan granica Italije. Ljetna škola je bila usmjerena pronalasku odgovora na ovaj dvostuki izazov suvremene krize: na plač zemlje i plač siromašnih (LS 49). Nadahnuti poticajem pape Franje koordinatori HUB Croatia, Bruno Petrušić i s. Antonia Čobanov, odlučili su odgovoriti na ovaj poziv te su osmislili projekt „Economy of Francesco International Summer School 2023 Split – on enviromental and social crisis: new economy“. Suorganizatori ovog događaja su The Economy of Francesco, Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet društvenih znanosti Papinskog sveučilišta sv. Tome Akvinskog u Rimu i Docat Center Split. Ljetna škola je podrazumijevala istraživački program i dijaloški usmjerena predavanja istaknutih stručnjaka iz područja katoličkog socijalnog nauka, društvenih znanosti, teologije i ekonomije. Cilj ljetne škole bio je ponuditi mladim sudionicima znanje, vještine i alate kako bi kompetentno odgovorili na poziv pape Franje. Vjerujemo, po oduševljenju sudionika na kraju Škole, da je taj cilj i ostvaren.

Otvaranju ovog događaja prisustvovao je župan Splitsko-dalmatinske županije g. Blaženko Boban. U svom govoru izrazio je dobrodošlicu svima prisutnima te podršku ovom pokretu uz nadu da će ovakvih projekata biti što više i da će biti pokretač pozitivnih promjena u ekonomiji. Iznio je svoje mišljenje osvrćući se na evanđeoski ulomak naglašujući kako Isus podržava ljudski progres, no ne i agresivnu ekonomiju. Ističe kako današnja ekonomija stoji na dva stupa, stupu kapitala i PR-a – agresivni kapitalizam uljepšava se PR-om. Franjinu ekonomiju vidi kao priliku za dobar ekonomski razvoj čiji primjer bi više trebale slijediti prvenstveno crkva, župe, zajednice i druge organizacije.

U ime s. Alessandre Smerilli, tajnice vatikanskoga Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj i senior koordinatora EoF-a, pismo podrške pročitala je Martina Giacomel. „Tema koju ste odabrali za ovogodišnju Ljetnu školu vrti se oko političke perspektive općeg dobra. Ovo je vrlo relevantan i pravovremen argument koji obuhvaća dvije neodvojive dimenzije potrebne za miran i skladan suživot u lokalnim i globalnim zajednicama: politiku i opće dobro. U pravu ste što ste odabrali ovu temu; mora doći do ponovnog promišljanja naše politike kako bismo stvorili prostor i poticaje za razmatranje općeg dobra. Kroz ovu inicijativu pokazujete da je duh Pokreta življi nego ikad i da može stvoriti snažne sinergije i partnerstva među kreatorima promjena u našem globalnom društvu. Pozivam vas da nastavite biti u avangardi u ovom procesu i potaknete prijeko potrebnu promjenu u našim društvenim, ekonomskim i političkim sustavima, koji su se pogoršali proteklih godina i nastavljaju utjecati na nas u ovom povijesno teškom vremenu…“ poručila je s. Smerilli.

Program Škole se odvijao u prostorijama Doma Kampus Dr. Franjo Tuđman, a pohađalo ga je desetak osoba iz Hrvatske, Slovačke, Danske, Švicarske i Sjedinjenih Američkih Država. Uz intenzivan interaktivni program organizirani su i izleti kao prilika da se prisutne upozna s baštinom i kulturom Splita i Dalmacije. Važnost razvoja i prenošenja znanja može biti prva ideja za organiziranje ovakvih susreta, no, ono na što nas Franjina ekonomija usmjerava jest istraživanje i razvoj duhovnog, društvenog i narativnog kapitala da bi se znalo ispravno upravljati dobrima koja su nam povjerena.

Na Školi su svoja predavanja održali:

Marijana Kompes (Hrvatsko katoličko sveučilište): Socijalni nauk Crkve i suvremene krize

Miriam M. Brgles (Hrvatsko katoličko sveučilište): Laudato si životni stilovi

Martina Giacomel (Dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj): Koncept integralne ekologije i doprinos Svete Stolcie COP-u

Piotr Janas (Fakultet društvenih znanosti, Angelicum): Poslovna etika u kontekstu ekologije

Slaven Dobrović (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu): Kružna ekonomija

Roland F. Szilas (Sveučilište Corvinius Budimpešta): Stres na poslu i organizacijska pravda

Domagoj Sajter (Fakultet ekonomije, Sveučilište u Osijeku): Inovativne financije i tehnologije za uključivu ekonomiju

Bruno Petrušić (The Economy of Francesco Academy): Temeljna načela SNC-a