Završna izjava Franjine ekonomije Assisi 2022

Završna izjava Franjine ekonomije 2022.
1. Politike i sreća
Mi, kao osobe, obitelji, zajednice i kao građani svijeta vjerujemo kako „ne možemo usrećiti sebe, a da ne usrećimo i druge“ što možemo postići samo usvajanjem novih usmjerenja prema općem dobru i poticanjem civilnih institucija kako bi osigurale vrijeme i prostor potreban za izgradnju smislenih odnosa.
2. Energija i siromaštvo
Mi smo zagovaratelji energetske tranzicije kojom upravlja proizvodni proces koji omogućuje našem društvu poništavanje višedimenzionalnog siromaštva i nejednakosti. Predlažemo Društveni zeleni dogovor o dijeljenju čistih tehnologija koje proizlaze iz lanaca pravedne proizvodnje i načela kružnog gospodarstva.
3. Život i životni stil
Vjerujemo u cjeloviti humanizam koji podrazumijeva stil života koji poštuje dostojanstvo svih. Obvezujemo se učiti o našim potrošačkim navikama, brinuti se o Stvorenom, pozitivno utjecati na naše lokalno okruženje i raditi zajedno s aktivnim civilnim društvom, znanošću i institucijama na razvoju općeg dobra.
4. Poslovanje i mir
Vjerujemo da mir mora biti stalno otvoren proces i u poslovanju. To uključuje obrazovanje, odgovornost, svijest i pravdu usredotočene na razvoj održivog okoliša koji osuđuje zla ulaganja. Ekonomija mira ne uključuje oružje niti poduzeća koja samo povećavaju dobit i nakon točke pokrića.
5. Žene za ekonomiju
Obvezujemo se pomoći ženama da napreduju kako bismo potaknuli preobrazbu prema humanom, održivom, pravednom i uključivom gospodarstvu. Nitko neće biti ostavljen ukoliko ni jedna žena ne bude ostavljena.
6. Posao u tranziciji
Tranzicija je krepostan ciklus: prvo imate strast, zatim se srce povezuje s umom pa opet ispočetka. Posvećeni smo promicanju novih gospodarskih okvira i održivih poslovnih modela koji preobražavaju tradicionalne tvrtke i usmjeravaju one u nastajanju kroz obnovljiviji i pravedniji način poslovanja.
7. Posao i briga
Čvrsto vjerujemo da radeći sudjelujemo u Božjem stvaranju ispunjavajući se unutar naših zajednica. Tražimo novu kulturu koja daje prioritet ljudskom dostojanstvu, priznaje doprinos svakog radnika, stvara zajedničku ekonomsku vrijednost i prekida siromaštvo zaposlenih.
8. CO₂ nejednakost
Obvezujemo se smanjiti nejednakost postavši živim savezom s najranjivijima u našim zajednicama. Želimo stvoriti smislene prostore tako da se svi mogu čuti, ravnopravno sudjelovati i imati veću moć donošenja odluka kroz uključivo obrazovanje.
9. Menadžment i darivanje
Vjerujemo u upravljanje kao umijeće okupljanja ljudi za opće dobro putem motivirajućeg vodstva, a ne nadmoći.
10. Zvanje i profit
Zvanje i profit spajaju duhovno i praktično. Omogućuju da suočavanje s napetostima u životu postane izvorom inovacije, a ne straha. Težimo ravnoteži između zadataka i odnosa, onoj ravnoteži koja vodi u proaktivnost. Svjesni da mnogi ne mogu ni zamisliti spajanje zvanja i dobiti, pozvani smo to promijeniti.
11. Poljoprivreda i pravednost
Stvaramo cjeloviti ekološki savez sukreiranjem nove povezane priče u poljoprivredne projekte. Slijedeći korake svetoga Franje, želimo poboljšati pristup zemlji i zajedničkim dobrima kroz akcije zagovaranja, globalne i lokalne strategije i javne politike utemeljene na sukladnim odnosima s autohtonim narodima.
12. Financije i čovječanstvo
Želimo se usredotočiti na potencijal financija kako bi bile instrument za cjeloviti ljudski razvoj i na brigu o stvorenom u svjetlu Socijalnog nauka Crkve. Obvezujemo se raditi na lokalnoj i globalnoj razini usmjereni prema bratstvom-vođenim financijskim tržištima, sijući sjeme po sjeme i hodajući rame uz rame.