Uvodna riječ i poziv pape Franje

slika 5
navodnici

The Economy of Francesco međunarodni je događaj koji na poziv i inicijativu Pape Franje okuplja mlade ekonomiste, poduzetnike i pokretače pozitivnih društvenih promjena, a sve u svrhu davanja doprinosa razvoju nove ekonomije kojoj je u središtu čovjek.

Upravo je on u mladima vidio nadu za zaokret postojećeg ekonomskog sustava u smjeru pravednije, manje isključive i moralnije ekonomije. Papa je uvjeren kako mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću i voljom utječu na sadašnju i daju „dušu'' budućoj ekonomiji. Pismom poslanim u svibnju 2019. godine ukazao je na nedostatke trenutnog ekonomskog sustava te pozvao sve one koji žele kreirati društvo i ekonomiju temeljenu na višim vrijednostima i etičkim načelima da se priključe. Kompletan poziv pape Franje pročitajte na našem blogu.

Opis, tijek događaja

Događaj je u početku zamišljen kao trodnevan boravak u Asizu, mjestu usko vezanom za sv. Franju Asiškog, koji je ujedno i inspiracija samom pokretu. Na ovaj događaj prijavilo se preko 3000 mladih iz cijelog svijeta. Njih 2000 iz 115 zemalja svijeta prošlo je zahtjevan i precizan proces prijave i bili su pozvani na glavni događaj u Asiz. Prve pripreme krenule su početkom 2020.g. Mladi su imali priliku odabrati svoju grupu, tzv. selo, odnosno područje unutar ekonomije za koje smatraju da najbolje odgovara njihovom obrazovanju, iskustvu i interesnom području. Sela su oduvijek područja križanja kultura i pojedinaca koji vlastitim iskustvima i razmjenom istih mogu zajednički djelovati kako bi pronašli najbolje rješenje. Slijedom toga, svako selo obuhvaća jedno od ključnih područja i tema unutar ekonomije te je zamišljeno kao mjesto dijaloga i sučeljavanja misli, ideja, pitanja, različitih perspektiva i prijedloga. Riječ je o dvanaest „sela" koja spajaju naizgled nespojivo pa imaju često paradoksalne nazive.

Zbog svjetske epidemiološke situacije događaj je s ožujka prebačen na studeni i time je cijeli koncept EoF-a promijenjen. Naime, mladi su se umrežili i krenuli s radom unutar svojih sela. Uz mlade sudionici sela su i koordinatori koji obavljaju poslove vođenja, upravljanja i organiziranja aktivnosti unutar sela, raspoređuju sudionike u podgrupe, obavljaju komunikaciju s gostima i govornicima te su ujedno članovi znanstvenog odbora EoF-a. Od travnja do listopada 2020.g. svako selo intenzivno je radilo na projektima i razvoju ideja koje su predstaviti javnosti na glavnom eventu od 19. - 21. studenog 2020.

Uz intenzivan rad unutar grupa organizirano je i oko 30 webinara sa gostima predavačima, stručnim i iskusnim ekonomistima iz raznih dijelova svijeta (dostupni na službenom YouTube kanalu).

Priprema za glavni event

Donesena je konačna odluka da će se događaj u potpunosti pratiti online. Program događaja je zamišljen dijelom zajednički, na globalnoj razini The Economy of Francesco, a dijelom je prepušten nacionalnoj razini. Kako bi programi na nacionalnim razinama bili što kvalitetniji, organizirali su se HUB-ovi, središta, diljem svijeta koji će preuzeti osmišljavanje dijela aktivnosti. U nastojanju da navedena tri dana budu u potpunosti posvećena događaju EoF te da svi sudionici bez obzira na vremensku zonu provedu što više vremena u zajedništvu, organizirao se "maraton" - ''AROUND THE CLOCK, AROUND THE WORLD" kojem je svaki HUB doprinjeo s dijelom programa. Cilj je da program ne prestane niti jednom u 24 sata, tj. da je kontinuirano popraćen video prijenosom. HUB Croatia aktivno je sudjelovao u maratonu u subotu, 21. studenog 2020. od 9:00 do 10:00 sati.

Opis eventa

Manifestacija je započela u četvrtak, 19. studenog u 14h filmom „Poslušaj vapaj najsiromašnijih da bi preobrazio Zemlju". Konferenciju je otvorio američki harvardski ekonomist Jeffrey Sachs. Neki od sudionika su svjetski poznati ekonomisti: nobelovac Muhammad Yunus, Kate Raworth, Vandana Shiva, Stefano Zamagni, Mauro Magatti, Juan Camilo Cárdenas, Jennifer Nedelsky te brojni drugi. Program događaja obuhvaćao je predavanja i panel rasprave ekonomskih stručnjaka s mladim ekonomistima, iznošenje postignutih rezultata i predlaganje konkretnih smjernica, posjete lokacijama u Asizu značajnima za život sv. Franje s razmatranjima vezana za taj događaj, razna kulturna predstavljanja i dr. Online organizacija ovog eventa omogućilo je da preko 100 000 mladih iz cijelog svijeta može pratiti ovaj jedinstveni događaj. Kompletan program dostupan je na službenom EoF YouTube kanalu.

Prvi dan - https://www.youtube.com/watch?v=sSDky2r5eoE
Drugi dan - https://www.youtube.com/watch?v=wq2r0uA8hJA&t=6885s
Treći dan - https://www.youtube.com/watch?v=4CbUfQ0k91Y&t=14397s

Poruka pape Franje

slika 7

Pri kraju programa iz Asiza uključio se papa Franjo sa svojom porukom mladim ekonomistima u kojoj predlaže "pakt" za novi ekonomski model jer "Ne možemo naprijed ovako. Znate da je nužna drugačija ekonomska priča, da neodgodivo treba priznati činjenicu da je trenutni svjetski sustav neodrživ. Pozvani ste da konkretno utječete u vašim gradovima i na vašim sveučilištima, na poslu i u sindikatima, u poduzećima i pokretima, u javnim i privatnim uredima", dodao je, "dragi mladi ekonomisti, poduzetnici, radnici i menadžeri, vrijeme je da se odvažimo na rizik poticanja novih modela razvitka, napretka i održivosti u kojima su protagonisti ljudi, a osobito oni isključeni.''

Upozorio ih je: ''imate primarnu ulogu: posljedice naših postupaka i odluka utjecat će na vas osobno, stoga ne možete ostati izvan onih mjesta na kojima se generira vaša, ne kažem budućnost, nego sadašnjost ". Zato je ''bitno razvijati se i podržati upravljačke skupine sposobne za razvoj kulture, pokretanje procesa, promjenu načina života, modele proizvodnje i potrošnje, konsolidirane strukture moći koje danas upravljaju društvima. Bez toga nećete učiniti ništa. Dragi mladi, draga braćo i sestre, ne odričimo se velikih snova. Ne zadovoljavajmo se onim što smo dužni. Gospodin ne želi da suzimo obzore, ne želi da se parkiramo uz rub života, nego da jurimo put visokih ciljeva, radosno i smiono.'' Jer, kaže: ''nismo stvoreni da sanjamo odmore i vikende, nego da ostvarimo Božje sne na ovome svijetu''. Cijelu poruku pape Franje pročitajte na našem blogu: (link)

Završna izjava i zajedničko opredjeljenje

Svako selo postalo je kao obitelj – u besplatnosti, velikodušnom davanju raslo se šest mjeseci u mudrosti, ljubavi i znanju. Plod ovakvog truda brojni su projekti i ideje koji su ostvareni u skupinama. Na samom događaju mladi su uputili svjetskim ekonomistima, političarima i pojedincima 12 zahtjeva koje treba odmah implementirati u sustave da bi se mogla stvarati bolja ekonomija za bolji svijet.

Economy of Francesco je odradio svoj početak. Uz svetog Oca preko 2 000 mladih uzvikuje ''idemo dalje'' te planira nove radne procese, a posebno se raduju planiranom susretu u Asizu na jesen 2021. Do tada i mi u HUB-u Hrvatska nastavljamo pratiti ovaj pokret te raditi na promicanju i razvijanju Franjine ekonomije. Papa nas je pozvao da EoF živimo kao ''poziv, kulturu i savez'' što iziskuje preobrazbu umova i srdaca. Upravo u prilikama za zajedničke susrete i radne skupine, komunikacije i razna izlaganja, razmjenu iskustva i ideja, davanju savjeta, podrške i molitve vidimo jasan put kako EoF može zaživjeti i u našem društvu. Cjelokupan članak pročitajte na našem blogu: (link)

menadzment i darivanje
financije i covjecanstvo
posao i briga
poljoprivreda i pravednost
energija i siromastvo
poslovanje i mir
zene za ekonomiju
co2 nejednakost
zvanje i profit
posao u tranziciji
zivot i zivotni stil
politike i sreca

HUB Croatia danas je

U svom početku HUB je imao funkciju podrške na trodnevnom događaju Economy of Francesco u studenom 2020.g. te kreiranje i realizaciju pratećeg nacionalnog programa u Križevcima u centru 'Faro'. Broj pratitelja, podupiratelja i simpatizera počeo je rasti već na samom događaju. Danas nas je oko stotinu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s čijim HUB-om surađujemo. Od tada odradili smo mnogo susreta zajedno kreirajući daljnji hod. Oformili smo radni tim, proveli anketni upitnik između članova o njihovim područjima interesa, osmislili i počeli s ostvarivanjem prvih aktivnosti kao što su kreiranje web platforme, formiranje strategije, osmišljavanje banke talenata i drugih projekata poput financijske etičke pismenosti... Uz ove aktivnosti pojedinih timova osmislili smo i mjesečni program na kojem mogu sudjelovati svi članovi, a to su webinari te susreti prvog i trećeg četvrtka u mjesecu koji se održavaju u već uvriježenom vremenu u 19:30 sati.

Ono što je važno istaknuti je naša povezanost s globalnim pokretom EoF-a. Neki od nas od početka sudjeluju u ovom pokretu i aktivni su u selima koja su odabrali te u njima razvijaju ideje i projekte u duhu EOF-a da bi doprinijeli ostvarenju konkretnetnih pothvata nužnih za ostvarenje nove, pravednije, čovječnije i inkluzivnije ekonomije. Cilj je ideju o 12 'sela' prenijeti i u naš HUB, educirati se u tom smjeru, što već činimo sudjelovanjem u projektu EoF school, i u konačnici stečene vrijednosti prenijeti kroz razne projekte u naše društvo, naše gradove, sela, naše zajednice i obitelji...

HUB Croatia umrežen je i s ostalim HUB-ovima kojih je ukupno 40 u cijelom svijetu. Sastajemo se i dijelimo informacije i iskustva o razvoju EoF-a na regionalnim i lokalnim razinama. EoF je proces što znači da se timovi, ideje, projekti mijenjaju i rastu tako da se radujemo svakom tko želi unijeti sebe i novosti svoje jedinstvenosti u ovaj pokret.

No kako je sve počelo?

Kada se u kolovozu 2020.g. odlučilo da glavni događaj Economy of Francesco bude održan online, organizatori su osmislili HUB-ove ili čvorišta diljem svijeta gdje su mladi u svojim zemljama imali priliku pratiti ovaj program u zajedništvu koje je temelj samog pokreta. Želja da EoF zaživi i u Hrvatskoj potaknula je dvije participantice EoF-a i predsjednika udruge Ekonomije Zajedništva da organiziraju HUB u Hrvatskoj. U rujnu je osnovan akreditirani HUB u Križevcima koji je do glavnog EoF događaja intenzivno radio na pripremi programa.

Osim praćenja trodnevnog poslijepodnevnog programa iz Asiza, HUB u Križevcima paralelno je organizirao jutarnji nacionalni program za sva tri dana. Program prvog dana, 19. studenog, bio je posvećen duhovnosti tako da je započeo svetom misom koju je predslavio p. Mijo Nikić. Slijedio je okrugli stol na temu ''Može li se ostvariti preobrazba sustava bez duhovnosti?''. Gosti panela bili su: p.Mijo Nikić, Đina Perkov iz pokreta fokolara i Antun Matošević mag.oec. Drugi dan programa bio je posvećen akademskoj zajednici i u skladu s tim organiziran je okrugli stol na temu ''Profit koji brine'' na kojem su sudjelovali sljedeći gosti: doc.dr.sc.Marijana Kompes (HKS), izv.prof.dr.sc.Ivana Marić (EOFZG) , doc.dr.sc.Jakša Krišto (EOFZG), dr.sc.Andreja Švigir (Altius) i prof.dr.sc Domagoj Sajter (EOFOS). Treći dan programa HUB je pripremio i prenosio jedan sat programa uživo za cijeli svijet. U tom programu sudionici su iznijeli svoja iskustva sudjelovanja u ovom pokretu zatim su bili prikazani video uradci u kojima je prikazan grad Križevac kao zeleni grad, rad centra 'Faro' i dječjeg vrtića 'Zraka sunca', predstavljen pokret fokolara i 'Economy of Francesco', prikazana očekivanja mladih iz 'Franjevačke mladeži' i na kraju poruka fra Marija Knezovića i prof. Domagoja Sajetera.

EOF Marathon Croatia - https://www.youtube.com/watch?v=Ov9zXXYH7h4
Fra Mario Knezović - poruka mladima povodom Franjine ekonomije - https://www.youtube.com/watch?v=YCFLXp1E0Xc&t=379s
Prof. dr.sc. Domagoj Sajter - poruka mladima povodom Franjine ekonomije - https://www.youtube.com/watch?v=jMGta145GxQ&t=7s

EoF budi i ti

Osjetljiv si na siromašne? Voliš prirodu? Brineš o ekologiji? Želiš bolju ekonomiju? Osjećaš li i ti poziv nakon poruke pape Franje? Budi i ti dio velike obitelji. Sigurni smo da imaš super ideja koje možeš i želiš podijeliti s nama. Učinimo zajedno korak naprijed. Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu! Nemoj čekati da drugi nešto učine, učini ti nešto za sebe i druge.

slika 4
* Obavezna polja